Gammal elektronik och prylar med elektroniska delar. Ofta finns de i några byrålådor eller i kartonger längst in i garderoben. Eller kanske rent av i större mängd i förrådet. Återvinningssystemet har utvecklats en hel del de senaste åren och det har faktiskt haft sin poäng att skjuta upp städandet.. Delar från de isärplockade produkterna sorteras efter materialslag och återvinns sedan i olika processer. I vissa fall kan komponenter och produkter även återanvändas. Och det är inte vilka ämnen som helst som hanteras; t ex kvicksilver, aluminium, kadmium, bly, koppar och guld. Men OM produkterna går att använda, kanske efter en ’rekonditionering’, så finns det allt flera företag som erbjuder sådana tjänster.
Vad gäller för inlämning av produkter med elektroniska delar?
Alla produkter med sladd eller batteri ska lämnas som elektronikavfall när de är förbrukade. Det kan finnas inbyggda batterier i många produkter och därför är det viktigt att hela produkten lämnas in. Prylar som t ex leksaker med både plast och elektronik sorteras som elavfall och hanteras i återvinningssystemet.
De kommunala återvinningsstationerna tar emot elavfall som sedan går vidare till en återvinningsanläggning. När producentansvaret infördes från 2001 skapade elektronikproducenterna via sina branschorganisationer ett rikstäckande insamlings- och återvinningssystem genom den s k El-Kretsen. Det finns också specialiserade företag som hanterar t ex metall- och elavfall.
När de miljöfarliga ämnena tagits bort från elprodukterna kan metalldelarna återvinnas. Koppar, aluminium och järn återvinns på smältverk. Kretskorten i datorer, mobiltelefoner och andra IT-produkter innehåller små mängder ädelmetaller, till exempel guld och silver, som också återvinns och används som råvara i nya produkter.
Butiker och återförsäljare (som är större än 400 m2) som säljer elektronik har skyldighet att kostnadsfritt ta emot all typ och obegränsad mängd av ’konsumentelutrustning’ som är mindre än 25 cm. Måttet 25 cm tycks vara ganska tolkningsbart och variationer kan säkert förekomma. Dessa butiker ska också vid en försäljning kostnadsfritt ta emot äldre produkter med motsvarande funktion, så kallad ’en mot en princip’, oavsett storlek på produkten. Små butiker som säljer mobiltelefoner bestämmer själva om de tar emot gamla telefoner.
Fastighetsbolag och andra aktörer kan också välja att ta emot elprodukter.
Exempel på produkter som klassificeras som elektronik är datorer, tangentbord, skrivare, TV- och hushållsapparater, leksaker (elektroniska eller med inbyggt batteri), mobiler, hårtork, brödrost, dammsugare, julgransbelysning, mikrovågsugn, mobiltelefon, DVD-spelare, CD-spelare, kameror och strykjärn.
Batterier och lampor hanteras i speciella kärl på återvinningsstationerna.
Och.. Pröva alltid frågan om en produkt kan användas igen. Kanske inte av dig utan av någon annan. Eventuellt efter en liten reperation. Gör dig då besväret att hitta en kanal för att överlämna produkten. Och när du måste köpa nytt; köp så hållbart och med så bra kvalitet som möjligt.
Kjell & Co och Mediamarkt har upplägg för att ta emot och värdera fungerande elektronikprodukter. Produkterna säljs sedan begagnade via deras hemsidor. Enligt en undersökning som Novus har genomfört finns det ca 15 miljoner fungerande mobiler, datorer och surfplattor i de svenska hushållen som inte längre används.
Företag som erbjuder rekonditionering av främst IT-produkter är bl a Refurbed, Mcare och Reuseit.
- Elavfall (naturvardsverket.se)
- Producentansvar för elutrustning (naturvardsverket.se)
- Elavfall, elektronik och batterier – Göteborgs Stad (goteborg.se) (bra summering, lokala och regionala skillnader kan förekomma)
- Svenskarna fortsätter att återvinna allt mer elektronik | Sopor.nu
- Hårdare FN-krav på export av elavfall och globalt förbud för ca 150 farliga ämnen – Miljödepartementet (cision.com)
- MediaMarkt Service – Återvinn dina prylar
- Panta din dator, surfplatta eller mobil hos oss | Kjell.com
Bli först att kommentera