Vätgas kan användas för att transportera, lagra och tillhandahålla energi, precis som elektricitet. Precis som vid produktion av el är det av största betydelse vilken energikälla som används vid produktionen av vätgas. Fossila bränslen måste ju undvikas…
Vätgaslösningar för att lagra energi är av särskilt intresse. Lagrad vätgas innehåller mer energi per kilo än i batterier, vilket kan komma att spela en stor roll i t ex framtidens fordon. Vätgas kan fungera som utjämnare mellan toppar och dalar i efterfrågan av energi i industrin och i fastigheter genom vätgaslager för överskottsenergi. Spännande projekt har initierats och vi kommer mycket sannolikt att höra mer om dessa de närmsta åren.
En s k bränslecell är avgörande för energiomvandlingen i en bilmotor där vätgasen transformeras till elektricitet och värme. Restprodukten som rinner ut ur avgasröret är helt vanligt vatten. Vätgas fylls på som vid en traditionell tankning på en vätgasstation. Infrastrukturen i Sverige är inte utbyggd för detta och det finns endast enstaka laddningsstationer. Några kommuner som satsar på fossilfria lösningar har köpt in bränslecellsbilar (bl a Malmö och Mariestad). I Stockholms-området finns enstaka bilar att hyra.
Explosionsrisken kan enligt branschen hanteras och det finns t o m bedömningar som visar att bensin- och elbilar innebär en större risk vid olyckor. Här kan man emellertid efterfråga mera underlag och material från oberoende myndigheter. Det är inte helt lätt att överblicka och första hur explosionsrisken med vätgas minimeras – och flera av källorna står branschen nära.
Vill du bekanta dig mera med vätgas som energibärare kan du förslagsvis följa Energimyndigheten (som följer pågående uppdrag och satsningar), ’Energigas Sverige’ (som är en branschorganisation för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas och vätgas) och ’Vätgas Sverige’ (som är en medlemsorganisationen med bl a en nyhetssida).
- Start – Vätgas Sverige (vatgas.se) (även om riskminimering)
- Hur fungerar vätgas? – Faktablad från Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se)
- M Sverige tipsar: välja batteridriven elbil eller bränslecellsbil – Riksförbundet M Sverige
- Fakta om gas – Energigas Sverige
- Pågående uppdrag och satsningar (energimyndigheten.se)
- En jämförelsestudie av risker och säkerhet mellan elbilar och vätgasbilar (diva-portal.org)
- Toyota Mirai (kinto-mobility.se)
Bli först att kommentera